09 september, 2011

Loeng: Valu rinnus - kas südamehaigus

Loengu teema: Valu rinnus - kas südamehaigus
Esineja: Mare Liiger, MD, MA
Aeg ja koht: L, 01.10.2011 kl 10.30-11.30, Põhja-Euroopa saal

Meie stressirohkel ajal kaebavad paljud, nende seas ka noored inimesed, valusid rindkeres, läbivad uuringuid ning külastavad eri- ja perearste. Südamehaigusest on asi aga kaugel. Samas, 30% infarkti haigestunud isikutest ei ole kontakteerunud viimase viie aasta vältel meedikutega, kuigi ka nendel on esinenud vaevusi rindkeres. Põhjused ei ole pelgalt psühholoogilised. Vaevused, mis esinevad südame isheemiatõve varajases perioodis, ei ole kaugeltki nii hirmutavad ja pidevad kui närvisüsteemi häiretest tingitud valud „südames”.

Ettekandes iseloomustatakse erinevaid valuaistinguid ning kirjeldatakse, millised valud viitavad südamehaigustele ning milliste põhjuseid tuleb otsida mujalt.

Lühidalt peatutakse ka tihti detailselt lahtirääkimata põhjustel, miks südamehaigused esinevad üha nooremas eas. Otsitakse vastust küsimusele, kas stress on ikka südamehaiguste tekkimisel kõige suurem süüdlane ning mida võtta ette valudega, mille tekkepõhjus ei ole ateroskleroos vaid häired närvisüsteemi talitluses ehk ülemäärases stressis ning kuidas nendega toime tulla.

Mare Liiger MD, MA
Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna 1982. aastal. Töötanud erakorralise meditsiini arstina Tallinna kiirabis ning praegu SA Põhja Eesti Regionaalhaigla kiirabiüksuses. Lõpetanud Tallinna Ülikooli 2006.a magistrikraadiga sotsiaalteaduste erialal.
Viimased 19 aastat viinud läbi esmaabikoolitusi nii täiskasvanutele kui lastele. Töötanud välja väärtuspõhise esmaabikoolituse metoodika. Süvendatult on uurinud sõltuvusainetega seonduvat eesti koolinoorte seas. Igal aastal teeb sadu uimastiennetusloenguid erinevates koolides. Juhendanud bakalaureuse- ning magistritöid erinevates ülikoolides. Mitmete teadusartiklite ja raamatute autor.

Vt http://www.rkelu.ee/