05 september, 2011

Loeng: Meheks olemise loomulikkus

Loeng: Meheks olemise loomulikkus
Esinejad: Dr Olev Poolamets ja Aivar Oja
Aeg ja koht: L, 01.10.2011 kl 18.30-20.00, Lääne-Euroopa saal

Dr Olev Poolamets ja Aivar Oja räägivad konverentsil meheks olemise loomulikkusest.

Suurem osa protsesse inimese tervises, tema vaimses arengus ei ole lahendatavad meditsiinilise sekkumisega. Suurt rolli mängib inimese enda hoiak elule ja sotsiaalne keskkond.

Meeste soospetsiifilisi lähenemiseviise toimimiseks lähisuhetes, lastega, sotsiaalse keskkonnaga ei ole just palju. Vestlusringid-enesearenduslikud töötoad “Olemise Loomulikkusest” on püüdnud pakkuda meestele nägemust kuidas õppida n.ö eneses kohalolekut, paremat keskendatust, suhtestumist enda keha energiaga ja emotsionaalsusega.

Kuidas neid oleks võimalik seostada lähisuhetega, emotsioonide vaatlusega? Õpime praktilisi meetodeid (meditatsioon-mõtlus, hingamine) kasutama enesearenduseks. Paremaks kohaloluks töökeskkonnas, puhkuses või teistes elusündmustes. Eriline väärtus kooskäimistel on see, et meestena võisime rääkida omavahel sügavamatel eksistentsiaalsematel teemadel. Seeläbi väljendades enda tundeid ja emotsioone ka sellistel teemadel, mis just sageli igapäevaselt keskustelu alla ei tule.

Vastavaid vestlusringe viisime läbi koos Jannus Jaska ja Aiar Ojaga.
Antud loengus püüame pisut tutvustada kasutatud metoodikaid ja kuidas neid on võimalik rakendada enesearenduses.

Esinejate CV-d:

Olev Poolamets: Olen 45 aastane pereisa. Töötan androloog-uroloogina ehk meestearstina. 1994 lõpetasin TÜ arstiteaduskonna. Peale seda läbisin üldarsti interanatuuri ja androloogia-uroloogia eriresidentuuri. Noormeeste nõustamisega alustasin 1996 aastal. Meestearsti vastuõtuga 1997 aastal. Kuni 2000ndate aastate alguseni tegin palju seksuaalhariduslikku tööd, harisin selles suunas end aktiivselt. 2000 aastal andsime koos kolleegidega välja raamatu Mees Muutuvas Maailmas, 2006 aastal raamatu Seksuaalsus Eestis.
Aastate jooksul olen end põhjalikumalt täiendanud seksoloogias-seksuaalmeditsiinis, meeste tervise teemadel, sealhulgas vananemise protsessist. Võtan elu kui loomulikku tervikut sünnist surmani, ses suhtes huvitab inimese areng ajas, vastavalt olen püüdnud ka inimest käsitleda. Aja jooksul on peetud loenguid last ootavate perede meestele, 2000 aastate alul korraldasime rea noortelaagreid, olen teinud seksuaalheriduslikke loenguid vanglates, lugenud loenguid osalenud seminaride korraldamises erinevatele sihtrühmadele alates kooliõpilastest kuni teadlasteni. Ühel või teisel viisil on tegevus olnud seotud eluteljega.

Aivar Oja: Olen 3 lapse isa ja oma hariduselt sisearhitekt (V) ja aastast 1987 tegev järjepidevalt oma erialal. Käesolevast õppeaastast olen Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor Disaini Õppetooli sisekujunduse lektor.
Minu elukreedoks on olla isiksusena pidevas liikumises ja arengus. Spirituaalne dünaamika annab elule värvi. Olen loovuse fänn – loov olemine on mu eluviis. Mida ja kuidas, millise kvaliteediga luua selles on küsimus. Meeles esmalt ja tegevuses seejärel.
Juhendan juba aastaid suviseid nö loovuselaagreid pealkirjaga “Intuitiivne maalimine”, kus kunstiliste kujutamisvahenditega esitame oma loomingulisi eneseleidmisi. Loovuslaagrites kasutame erinevaid meeletehnikaid – süvitsimineku meditatsiooni ja kujustamist – nii meele dünaamilisi protsesse kui staatilisi väljendusi.
Viimase paarikümne aasta jooksul olen õppinud ja praktiseerinud keha-meele tehnikaid nagu taji, jooga, meditatsioon-mõtlus.
Olen diplomeeritud hingamisterapeut B.A.Dansby “Algallika Protsessi ja Hingamistöö” koolkonnas.
Jätkan õpinguid Tiibeti Traditsioonilise Meditsiini Akadeemia (IATTM) poolt korraldavatel kursustel – spetsialiseerumisega Ku-Nye manuaalteraapiatele ja mantraravile.
Koostöös Olev Poolametsa ja Jannus Jaskaga meeste õpitubade “Olemise Loomulikkusest” korraldamisel on olnud suurepärane võimalus õpetada ja koos arutleda keha-meele-energia tasakaalu loomise ja hoidmise võimalusi.
Eesmärgiks on õppida elama täisväärtuslikku ja dünaamilisel tundeskaalal enesega heas kontaktis oleva mehena.