12 september, 2011

Loeng: Suitsetamine - kas elustiil või haigus?

Loengu teema: Suitsetamine - kas elustiil või haigus?
Esineja: Krista Tutt
Aeg ja koht: L, 01.10.2011 kl 13.45-14.45, Lääne-Euroopa saal

Krista Tutt räägib konverentsil, kuidas vabaneda suitsetamisest ja hakata seeläbi nautima suitsuvaba elu eeliseid.

Krista Tutt on AS Ida-Tallinna Keskhaigla I sisehaiguste osakonna õendusjuht ning suitsetamisest loobuda soovijate kabineti ja tromboosikabineti nõustaja.

Krista Tutt’i osakonna patsientidest on vähemalt pooled pulmonoloogiliste haigustega ning tihtipeale on suitsetamine üks olulisemaid riskifaktoreid nende hädade põhjustajana. See ajendas teda saama väljaõpet ja hakata tegutsema veel lisaks oma põhitööle suitsetamisest loobuda soovijatele nõu andmisega, kuidas sellest kergemini jagu saada.

„Suitsetamisest loobumiseks on erinevaid meetodeid, alates plaastritest ja lõpetades koolitustega. Nõustamiste käigus proovime leida igaühele sobivaima lahenduse, räägib Krista.

Suitsetamine on südame- veresoonkonnahaigusi põhjustavate riskifaktorite loetelus maailmas esikolmikus. Suitsetamisega alustatakse tihti juba lapseeas ning täiskasvanuikka jõudes ollakse juba suure staažiga suitsetaja. Noorelt ei mõelda terviseprobleemidele, mis võivad kätte maksta juba üsna varases täiskavanueas- harv pole südamelihase infarkti diagnoos kolme- neljakümnendates elusaates, mis võib lõppeda väga tõsiste tagajärgedega.

Esimene suits ei tekita tihti just positiivseid emotsioone, kuid ikkagi üritatakse uuesti ja uuesti ning endalegi märkamata kulub juba pakk päevas. Sõltuvuse tekkimine on lihtne, kuid sellest lahti saamine on paljudele üsna vaevarikas teekond.

Suitsetamisest loobuda soovijate nõustamiskabinet on loodud just selleks, et anda nõu ja motiveerida inimest, kellel endal loobumistee kergelt ei kulge ning toetus on just see, mis edu saavutamisest puudu jääb.